Racefiets met schijfrem of niet ?

Topic gesloten, alleen lezen

58 berichten

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: NielsH op 2019-02-20 23:19:56

[="Rob T" post_id=492062 time=1550686765 user_id=12]
[=Bas post_id=492060 time=1550660264 user_id=33]
[=NielsH post_id=492059 time=1550646576 user_id=40712] Ook als Apex Flare te verkrijgen in NL?
http://apexbikes.nl/bikes/flare-disc/
Dat lijkt me inderdaad hetzelfde frame.

Apex schrijft op haar website:
[]De mensen achter Apex hebben al jaren hun sporen verdiend in de wielerbranche. Met Apex wordt een nieuwe koers gereden. De frames worden in eigen beheer ontworpen, ontwikkeld en getest. De resultaten kunnen wij via de winkel en onze webshop direct naar de consument doorzetten.
Dat "in eigen beheer ontworpen, ontwikkeld" mogen we dus met een korreltje zout nemen. Don't believe the hype ;-)
Frame is zeker niet door Piton ontwikkeld. Voor elk nieuw model gaan ze op zoek naar een frame wat aan hun kwaliteitseisen voldoet.
De Apex heeft een iets afwijkende cockpit lijkt het. Apex werkt met open mould frames. In Engeland vind je ook verschillende "merken" met deze frames. Zo is "hun" Infinity tijdritfiets ook gebruikt door Fondriest, Stevens en nog een aantal.


NielsH

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: Ariën op 2021-04-26 19:53:49

Inmiddels zijn we twee jaar verder: ik lees graag nog wat voors en tegens van schijfremmen versus velgremmen voor een wegfietser, die het gravel en ander offroad gedoe rijden niets vindt. Kasseien dan weer wel op zn tijd, maar dat schaar ik onder verharde wegen.

Dank alvast :oke:

Het esthetische argument gaat voor mij niet op: zowel velg als schijf oogt prima, ben geneigd schijf er net boven te zetten maar ik denk dat dat vooral het gevolg is van "celebrity endorsement" (lees: waar rijden de profs op) waar op termijn iedereen dus ook ik gevoelig voor is.


Ariën

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: Jan Willem op 2021-04-28 07:49:59

Met schijven slijten je velgen niet door het remmen en als je bandjes met een bruine wang neemt worden deze niet zo vies.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk


Jan Willem

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: fred mtb-sport op 2021-04-29 19:54:28

[=Ariën post_id=499902 time=1619459629 user_id=198]Inmiddels zijn we twee jaar verder: ik lees graag nog wat voors en tegens van schijfremmen versus velgremmen voor een wegfietser, die het gravel en ander offroad gedoe rijden niets vindt. Kasseien dan weer wel op zn tijd, maar dat schaar ik onder verharde wegen.
Met mijn achtergrond op de MTB, gravelbike en motor was schijfremmen op de racefiets een logische stap.
Tot aan juni vorig jaar reed ik zonder schijfremmen en reed overal in de bergen zonder problemen. De Zoncolan, Stelvio of Teide omlaag nooit problemen gehad met mijn remmen en/of verhitte velgen. Stond ook overal op tijd stil zonder ooit het gevoel gehad te hebben dat het trickey was.
Tja, dan blijkt je Zipp velg voor bijna doorgesleten te zijn (idd voorkant) en de keuze van setje nieuwe wielen of................. Het is een Scott Addict met schijfremmen geworden.
Ook hiermee 0,0 problemen met remmen, nee het remt zelfs nog beter/harder. Kitzbuhler Hon hard omlaag met hooguit iets verkleurde schijf voor. Zeker aan de voorkant een voelbare betere "bite" als ik rem en dat gevoel ook dichter bij het motor rijden. Kei en kei hard zonder compromis.
Qua looks verschillen de meningen en Fredje vind wielen met schijven juist mooier om te zien, dus ook mooi mee genomen.
Samenvattend: Ik heb niet 1 fiets meer met "touwtjesremmen" en daar maar wat blij mee, bevalt super.


fred mtb-sport

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: MJW op 2021-04-30 08:26:05

Velgremmen zijn achterhaald. Ik rij nu al voor het 6e seizoen velgremvrij en ik kan het iedereen aanraden.


MJW

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: DeRosa op 2021-04-30 11:04:41

Herkenbaar verhaal. Na mijn intiële reserves die vooral van esthetische aard waren, ben ik vorig jaar overstag gegaan met de aanschaf van een schijfremmen-racer. Vanaf dag 1 bleek de meerwaarde: het grote verschil in rem-respons. Met name in de bergen waar ik na meerdere tuimelingen veel vertrouwen was kwijtgeraakt in de afdalingen, gaven schijfremmen mijn het gevoel van controle weer terug. Het 'probleem' mag dan deels tussen mijn oren zitten, anderzijds moet ik concluderen dat schijfremmen dus ook therapeutisch zijn.


DeRosa

Racefiets met schijfrem of niet ?

door: Ariën op 2021-05-02 07:41:36

Allemaal dank voor de reacties :oke: Leest als een overtuigend pleidooi ten faveure van schijfremmen. Nu bezien of ik het de investering waard vindt om over te stappen.


Ariën
   

58 berichten


Nog geen lid!

Meld je dan nu aan als CTWT lid.

Of registreer je als vriend van de vereniging, en doe actief mee op ons forum

Registeer als vriend van de vereniging