Onregelmatige hartslag

Topic gesloten, alleen lezen

47 berichten

Onregelmatige hartslag

door: Joostje op 2016-07-28 10:42:28

Hallo,

Ik vroeg me af of sommigen het onderstaande fenomeen herkennen.

Vorige week woensdag en gisteravond heb ik tijdens een intensieve groepsrit last gehad van een hartslag die ineens verhoogt, zo uit het niets, net alsof iemand een knop omzet. Het ligt niet aan de batterij van de HRM, want ik voel exact het moment dat het gebeurt en ik zie later in mijn HF data ook direct terug wanneer het was. Bij beide ritten ben ik verder niet in de problemen gekomen, maar het is gewoon een vreemd gevoel dat je HF ineens 10-15 slagen verhoogt. Er zijn geen extreem hoge slagen, al stond ik wat te kijken van een piek van 210+. Of dit een meetfout is, is natuurlijk lastig te zeggen. Het gebeurt niet met regelmaat.
Vorige week was het wel erg warm, en toen gebeurde het na 34km. Gisteren is duidelijk te zien dat het na 43km gebeurde.

Zoals te zien op beide HF data analyses blijft de HF ook hoog de rest van de rit. Als ik daarna afstap, kan ik ook voelen aan mijn polsslag dat mijn hart erg onregelmatig slaat. Ik heb verder geen pijn of een benauwd gevoel o.i.d., maar voordat ik aan de gang ga met huisartsen en sportkeuringen zou ik eerst hier eens willen polsen of iemand dit herkent. Ik houd het zelf even in de gaten, en mocht het langer aanhouden dan ga ik wel even naar de HA.

http://i63.tinypic.com/o8waq1.jpg">

http://i64.tinypic.com/2gtycnb.jpg">

Hopelijk heeft het gewoon met mijn fitheid of vochttekort te maken. Ik heb gisteren ook eigenlijk te weinig water gedronken overdag en misschien te veel koffie.

Ik heb 3 jaar geleden een sportkeuring gedaan met ECG en ademanalyse, maar daar is niets uitgekomen, buiten het feit dat ik een prima conditie heb.


Joostje

Onregelmatige hartslag

door: Bontempi op 2016-07-28 11:15:55

Ik weet niet hoe oud je bent, dit is uiteraard van invloed op je max. hartslag. Als je twijfelt en je verhoogde hartslag goed voelt (hartkloppingen)zou ik op korte termijn een inspanningstest met ECG adviseren.

Bij mij begon dit soort hartritmestoornissen 2 jaar geleden ook plotseling met een max hartslag van 245, diverse testen gedaan, weinig aan de hand, kreeg alleen advies om geen wedstrijden meer te rijden i.v.m. piekbelasting, was toen 55 jaar en fietste al 30 jaar. Hele molen door geweest, CT scan, MRI etc, ondertussen ook diverse inspanningstesten gedaan, record bij CMH getrapt vorig jaar met 400 watt en er gebeurde niets :-?. Vrolijk blijven fietsen, ongeveer 10.00 km per jaar, niets aan de hand. Echter het laatste jaar zijn de hartritmestoornissen alleen maar erger geworden, wat ook zijn weerslag heeft op het dagelijks leven en er volgt nu een ablatie om e.e.a. hopelijk te repareren, zodat ik over een aantal maanden weer normaal kan leven en sporten. Hierdoor ben ik mij er wat meer in gaan verdiepen, dit soort stoornissen komt bij veel duursporters voor. Ik voelde mij ook vaak moe als ik 's morgens uit bed kwam, bleek dat het hart 's nachts ook weer hogere slagen had gehaald, achteraf werd mij dus duidelijk waarom ik mij vaak moe voelde en viel eigenlijk de puzzelstukjes op hun plaats.

Intentie is niet om je ongerust te maken, maar mijn advies is om zeker als je twijfelt een test met ECG te laten doen en ook als je slaapt eens een tijdje eventueel je hartslag op te meten, dan weet je snel genoeg of het een incident is of dat er echt iets loos zou zijn, of dat de vorm van de dag gewoon slecht was. Je hebt maar 1 hart en daar moet je zuinig op zijn. Anders naar de huisarts, die heeft er per slot van rekening voor gestudeerd ;-)


Bontempi

Onregelmatige hartslag

door: Thierry le Brun op 2016-07-28 11:35:44

[="Bontempi"]
Je hebt maar 1 hart en daar moet je zuinig op zijn. Anders naar de huisarts, die heeft er per slot van rekening voor gestudeerd ;-)
meer in elk geval dan al die forummers hier.
snap op zich je gedachte van eerst je apparatuur e.d. checken op evt foutmeldingen voordat je wellicht voor niks bij een huisarts aanklopt, maar aan de andere kant, het is wat Bontempi zegt: je hebt er maar 1 en daar moet je het wel je hele leven mee doen en zo'n arts zal ook 10x liever iemand gerust willen stellen met melding dat het inderdaad niks is dan 1x te laat zijn.


Thierry le Brun

Onregelmatige hartslag

door: Joostje op 2016-07-28 11:37:00

Bedankt voor je reactie. Ik ben 34 jaar, dus ik heb nog even te gaan zullen we maar zeggen. ;)

Ik heb niet het idee dat deze 'hartkloppingen' gedurende de dag plaats vinden, maar wellicht kan ik eea toch gaan monitoren de komende tijd. Mijn HF in rust is 50-55.


Joostje

Onregelmatige hartslag

door: Sicillian op 2016-07-28 12:57:33

Ik heb precies hetzelfde en wordt als onschuldig bestempelt. Ben er veel voor in het ziekenhuis geweest en heel veel onderzoeken gehad. Ik durf er niet echt mee door te fietsen, voelt niet goed.

Ze weten in ieder geval zeker dat het onschuldig is, maar ze snappen wel dat het hinderlijk is met het fietsen. Als ik wil dan kan ik net als Bontempi een chipje laten implanteren die alles registreert. Maar vooralsnog ervaar ik er te weinig hinder van en gebeurd het te weinig om er voor onder het mes te gaan. Moet het wel in de gaten blijven houden, als het erger wordt is dat niet goed.


Sicillian

Onregelmatige hartslag

door: indobesar op 2016-07-28 13:33:34

Ik sluit mij aan bij Bontempi. Zekere voor het onzekere laten onderzoeken door een (huis)arts. De plaatsing van jouw post geeft aan dat het toch iets met je doet, wat begrijpbaar is.

Wellicht kan je nog herinneren dat ik begin 2015 ook allerlei tests heb ondergaan vanwege een afwijkende HRrust. Achteraf bleek dat redelijk onschuldig, maar tot het moment van definitieve uitslag leefde ik maanden in onzekerheid. Puur voor je gemoedsrust zou ik een arts raadplegen.


indobesar

Onregelmatige hartslag

door: GoodRiddance op 2016-07-28 15:28:29

Ooit een specialist gesproken toen dat gedoe met Gesink net bekend was.

Die zei dat het bij duursporters vaak voorkomt en meestal is er niets aan de hand. Veel mensen hebben er 'last' van alleen komen die er nooit achter omdat ze niet sporten met hartslagmeter (als ze al sporten).

Zou gewoon naar de huisarts gaan, dan weet je het maar zeker.


GoodRiddance

Onregelmatige hartslag

door: Joostje op 2016-07-28 16:33:01

Bedankt voor alle reacties tot dusver! :oke:


Joostje

Onregelmatige hartslag

door: indobesar op 2016-08-04 14:24:55

Inmiddels meer duidelijkheid Joost?


indobesar

Onregelmatige hartslag

door: Joostje op 2016-08-04 16:07:55

Nope. Afgelopen rit op zaterdag geen last van gehad en toch ook flink doorgetrokken. Ik houd het gewoon even in de gaten. Het is wel belangrijk genoeg, maar geen reden tot paniek vooralsnog.


Joostje

Onregelmatige hartslag

door: Cipo op 2016-11-02 15:51:13

[="Joostje"]
Nope. Afgelopen rit op zaterdag geen last van gehad en toch ook flink doorgetrokken. Ik houd het gewoon even in de gaten. Het is wel belangrijk genoeg, maar geen reden tot paniek vooralsnog.
Ik wil je niet ongerust maken maar dit zijn geen dingen waar je mee moet doorrijden zonder jezelf eens te laten onderzoeken. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben, sommige oorzaken zijn onschuldig maar sommige verdienen toch aandacht en soms moet er zelfs iets aan gedaan worden. Je kan dat aan de buitenkant niet zien!

Heb in februari een fietstest gedaan, daar kwamen ook hartritme stoornissen (tijdens inspanning) aan het licht. De arts heeft me meteen door verwezen naar de cardioloog welke ook aangaf dat het vaak voorkomt bij duursporters. Overigs had ik er nooit last van gehad, en ook niet zoals bij jou dat mijn hs opeens 10-15 slagen hoger was. Wel ben ik gaan terug kijken in mijn strava gegevens en zag ik soms ook extreme piek waarden die ik voorheen nooit gehad heb. Ik weet niet of je wedstrijden rijdt maar dat mocht ik meteen niet meer doen. Na maanden onderzoek en onzekerheid is er bij mij geen afwijking aan mijn hart geconstateerd buiten een iets vergroot hart vanwege het sporten. Echter de stoornissen zitten er wel, zelfs kennelijk in 2 kamers. De professor in Hasselt waarmee mijn cardioloog overleg heeft gevoerd maakte zich niet zo'n zorgen daar waar mijn cardioloog zich in eerste instantie wel zorgen maakte. Ik heb het advies mee gekregen om minder hard te trainen, dwz minder in de max hs zones en ik mag ook geen wedstrijden meer rijden.

Ik mocht wel toertochten rijden en ben zelfs in september naar de Stelvio geweest waarbij ik 2 uur met een hs rond het omslagpunt (170-175) heb gereden. dat mocht dan weer wel. Maar in eerste instantie dacht de cardioloog bij mij aan een beschadiging in mijn hart wat ook een oorzaak kan zijn en wat dus wel gevaarlijk is. Dus advies raadpleeg een specialist en ga het niet afwachten je hebt maar 1 hart zoals hier reeds eerder al is gezegd !

ps ik heb draag nu zo'n garmin vivosmart om te kijken wat mijn hartslag bv s nachts doet. Ik heb nog geen gekke dingen gezien maar toch vind ik het geen fijn gevoel als hij aan het overslaan is wat nog steeds regelmatig voorkomt. In december moet ik op controle ben benieuwd wat er dan gezegd gaat worden.


Cipo

Onregelmatige hartslag

door: Joseba op 2017-04-17 14:28:01

Joost, benieuwd of je nog last hebt gehad. Mijn advies is toch ook om het goed te blijven monitoren.

Zelf in de zomer van 2016 ook mijn eerste bewustwording van een onregelmatig hartritme. Tijdens La Namuroise zat ik heel hoog in mijn hf, zakte amper terug in afdalingen. Tijdens een ravitaillage even gaan liggen, kreeg m toen naar 130 ofzo. Tocht uitgereden en na afloop keurig een Trappist gedronken en huiswaarts gekeerd. Even bij de huisarts geweest met de grafiek en is toen afgedaan met een "sinustachycardie", een tijdelijke verhoging van het hartritme. Omdat ik een maand later een zelfde ervaring had tijdens het fietsen en ook bij thuiskomst het lang duurde voordat de hf weer omlaag ging ben ik toch maar eens in het ziekenhuis geweest voor een ECG en een filmpje. Hart was technisch 100%, geen reden om me zorgen te maken.

Voorzichtig weer wat gaan fietsen, op de Tacx redelijk wat testjes gedaan. Toen voor mezelf ook de conclusie dat de hartslagband mogelijk niet goed was en die vervangen. Resterende deel van vorig jaar ook vaak zonder band gefietst en meer op gevoel, had namelijk ook het idee dat ik mezelf volledig opnaaide als de hf ook maar een beetje hoger was dan ik verwachte. Voor mijn gevoel geen problemen meer gehad dat jaar.

Tijdens de wintersport begin dit jaar weer een duidelijk voelbare ritmestoring tijdens een toerskiloopje. Best eng want ik zat alleen op de berg en mijn hf ging naar 210. Rustig verder gelopen en na 20 minuten zakte hij weer terug in het normale ritme. Die week ook in bed een keer een hoge hf opgemerkt (zonder inspannning ;-) ) en snel mijn hf gemeten, was toen 135. Vervolgens zelf een periode ingelast waar ik goed op mijn leefritme lette, voldoende rust, weinig tot geen alcohol etc.

In maart heb ik vervolgens tweemaal een ritmestoornis ervaren terwijl ik niet aan het fietsen was, kwamen uit het niets opzetten. Beide keren naar de eerste hulp in het ziekenhuis gebracht. De eerste keer is het ritme na een paar uur uit zichzelf hersteld. De tweede keer heeft men via een elektrische schok de boel weer op de regel gebracht. Inmiddels heb ik wat medicatie die de boel onder controle houdt en aanstaande donderdag heb ik een overleg met de cardioloog voor een diagnose en mogelijke behandeling. Het zijn naar alle waarschijnlijkheid boezemfibrilaties en komt inderdaad meer bij duursporters voor dan "normale" mensen. Via dit forum ook al contact gehad met "ervaringsdeskundigen", geeft me goede hoop op mogelijk herstel.

Hieronder nog even mijn grafieken die eigenlijk een vergelijkbaar beeld geven met wat jij hebt ervaren. Links de Namuroise, rechts mijn toerskiloop. Terugkijkend op Strava zie ik echter ook in 2015 al signalen van afwijkend hartritme en zijn er momenten geweest waarop ik onverklaarbaar niet lekker mee kon komen met de club. Niet altijd gaat het dan verhogingen maar zijn er mogelijk wel veel "overslagen" (extrasystolen) van het hart geweest die behoorlijk vermoeiend kunnen zijn. Het advies om het goed te monitoren heeft te maken met de progressiviteit van de aandoening, het lijkt vaker en langer voor te komen naarmate de tijd vordert. P.S. @Joost ik zie op Strava dat je 10 april een herstelrit had met hf 247 :D ?

[IMG]http://i67.tinypic.com/x1isk7.png[/IMG]


Joseba

Onregelmatige hartslag

door: Sweety2008 op 2017-08-31 11:00:56

Bij de Mio 505 hc heb ik geen grafiek maar omdat ik thuis regelmatig mijn bloeddruk opneem geeft het apparaat dit aan als ik een onrechtmatige hartslag heb. Mijn huisarts zegt dat dit komt omdat ik in de overgang zit en er word verder geen actie ondernomen. Ik wacht af.


Sweety2008

Onregelmatige hartslag

door: Joseba op 2017-09-01 20:02:05

Op een bloeddrukmeter heeft iedereen wel eens een onregelmatige hartslag. Dat signaal geeft een bloeddrukmeter ook als je last hebt van wat overslagen. Zijn nog niet direct hartritmestoornissen.

Overigens nog een leestip voor ons duursporters....:

[IMG]http://i65.tinypic.com/qytkw4.jpg[/IMG]


Joseba

Onregelmatige hartslag

door: Sweety2008 op 2017-09-05 21:30:43

Ik voel wel als ik rustig zit dat mijn hart vaker overslaat of soms een paar tikken sneller slaat. Word ook soms s' nachts vaak wakker omdat het hart heel snel slaat.


Sweety2008

Onregelmatige hartslag

door: Bontempi op 2017-09-05 22:49:27

[=Sweety2008 post_id=481710 time=1504639843 user_id=40678] Ik voel wel als ik rustig zit dat mijn hart vaker overslaat of soms een paar tikken sneller slaat. Word ook soms s' nachts vaak wakker omdat het hart heel snel slaat.
Wat is heel snel? Mocht je een hartslagmeter hebben, deze 's nachts eens omdoen om te kijken of je iets kunt registreren. Anders aan je arts vragen of je in aanmerking kunt komen voor een holteronderzoek. Zo'n kastje moet je 1 of meerdere dagen dragen en registreert je hartslag. Meestal is het niets maar ik ben geen arts ;-)


Bontempi

Onregelmatige hartslag

door: Joseba op 2017-09-06 21:06:44

Als je 's nachts wakker wordt omdat je hart heel snel slaat zou ik toch gewoon even langs je huisarts gaan en een holteronderzoek laten verrichten.

Soms 's nachts vaak wakker worden... is dat soms of vaak :D

@bontempi Hoe is het nou?


Joseba

Onregelmatige hartslag

door: Sweety2008 op 2017-09-06 22:04:10

Mijn huisarts is nog op vakantie hij komt 18 september terug. Ik zal dan eens vragen of ik er überhaupt voor in aanmerking kom.
Gelukkig merk ik onder het sporten nix. Heb alleen een heel eenvoudige hartslagmeter om te meten.

Voor de racefiets heb ik de mio 505 hc maar die kan niet de hele nacht de hartslag opnemen naar 4 tot 5 uur is de akku leeg.

Dit is de hartslagmeter die ik voor het looptraining gebruik weet niet of hij de hele nacht mijn hartslag meet.[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170906/16c931c0887f13b6339675fb26192abf.jpg[/IMG]


Sweety2008

Onregelmatige hartslag

door: Sweety2008 op 2017-09-06 22:06:23

[="Joseba"]
Als je 's nachts wakker wordt omdat je hart heel snel slaat zou ik toch gewoon even langs je huisarts gaan en een holteronderzoek laten verrichten.

Soms 's nachts vaak wakker worden... is dat soms of vaak :D

@bontempi Hoe is het nou?
Vaak, twee tot drie keer per nacht en dat een paar keer per maand. Heb het nog niet opgeschreven maar zal het eens bijhouden.


Sweety2008

Onregelmatige hartslag

door: Bontempi op 2017-09-06 23:03:22

[=Joseba post_id=481738 time=1504724804 user_id=277] @bontempi Hoe is het nou?
Goed, 2e ablatie was een goede. Volgens cardioloog van UMC geen beperkingen meer, ben dus weer volle bak aan het fietsen. Nu ook regelmatig intensiever.
Nadeel van 2 jaar betablokkers etc. slikken is dat de conditie vooral helemaal weg is, lichaam en geest zitten niet helemaal op dezelfde lijn zeg maar, gelukkig kan ik er weer volop van genieten en heb de eerste ritjes van 100km weer gemaakt.
Genieten staat nu voorop, al het ander kan mij niet meer zo boeien.

Hoe is het met jou??


Bontempi

Onregelmatige hartslag

door: who cares op 2017-09-07 07:30:58

[=Sweety2008 post_id=481739 time=1504728250 user_id=40678] Mijn huisarts is nog op vakantie hij komt 18 september terug. Ik zal dan eens vragen of ik er überhaupt voor in aanmerking kom.
Gelukkig merk ik onder het sporten nix. Heb alleen een heel eenvoudige hartslagmeter om te meten.

Voor de racefiets heb ik de mio 505 hc maar die kan niet de hele nacht de hartslag opnemen naar 4 tot 5 uur is de akku leeg.

Dit is de hartslagmeter die ik voor het looptraining gebruik weet niet of hij de hele nacht mijn hartslag meet.[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170906/16c931c0887f13b6339675fb26192abf.jpg[/IMG]
Als je gaat fietsen of hartslagmeten , zet je belichting ( helderheid scherm ) op zijn laagste stand . Hiermee neemt de lengte van je meting toe , de verlichting is namelijk de grootste stroomafnemer. De Mio 505 zou tot 12 uur mee kunnen gaan.


who cares

Onregelmatige hartslag

door: Joseba op 2017-09-07 14:24:23

Dan nog gaat het waarschijnlijk niet goed werken. Ook wel eens met de Garmin geprobeerd maar een hartslagband onder de dekens functioneert niet goed. Ook niet als de Garmin onder de dekens gaat. Je kan natuurlijk wel eens meten als je wakker wordt met het gevoel van een hoge hartslag. Ik gebruik bij een vermoeden van onregelmatigheid ook wel een de app Instand Heart Rate Monitor. Gewoon met je vinger op de lens.

@Bontempi, hier de boel redelijk onder controle met Sotalol. Als ik mijn algehele energie niveau bewaak gaat het goed. Alcohol is een grote boosdoener, dag erna een zeer verhoogd risico op veel overslagen en aanvallen van AF. Tis even niet anders hoewel ik wel een liefhebber ben :-( . Sta op de lijst voor een ablatie, verwachting is oktober/november. Ik houd rekening met de nodige hersteltijd en een mogelijke tweede poging. Hopelijk volgend voorjaar dezelfde ontwikkeling als bij jou, goed om te horen :oke:

Conditioneel voel ik me eigenlijk heel goed ondanks de Sotalol. Heb zelfs alweer clubtrainingen afgewerkt met moyennes aan 33-34 per uur (geen doel op zich). Kan me voorstellen dat het mentaal best uitdagend is, je moet toch vertrouwen in je eigen lijf terugwinnen. Merk aan mezelf dat ik dat ook flink kwijt ben..


Joseba

Onregelmatige hartslag

door: Sweety2008 op 2017-09-07 18:48:49

Ik heb zo'n Oximeter die laat het zuurstofgehalte en de hartslag zien. Toen ik vanmorgen weer wakker word met hartkloppingen stond er 130 op dat Ding na 5 minuten zakte hij naar 42.


Sweety2008

Onregelmatige hartslag

door: Joseba op 2017-09-07 19:17:34

Ik zou zeker even met je verhaal langs de huisarts en je naar een cardioloog laten doorverwijzen.

Edit: ik lees hierboven dat je dat al hebt gedaan en dat je in de overgang zit. Bij ritmestoornissen is het van belang vast te stellen of er mogelijke onderliggende oorzaken zijn. De overgang is er voor vrouwen volgens mij wel een. Misschien heeft het dan inderdaad wat tijd nodig. Tijdens het fietsen heb je geen last?

Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A3003 met Tapatalk


Joseba

Onregelmatige hartslag

door: Sweety2008 op 2017-09-07 22:23:35

@Joseba nee bij het sporten voel ik me kiplekker. Alleen als ik rustig zit of lig dan merk ik dit. Mijn vriendin denkt ook dat het door de overgang komt bij een opvlieger heb ik ook hartkloppingen. Die voel ik dan in mijn nek heel erg hevig.
Hartziekten komen in mijn familie niet vor dus denk ik dat het nu er even bij hoort.
Mijn man heeft twee lekkende hartkleppen en hij heeft toen een hartslag van 180 slagen per minuut gehad en dit een hele dag lang zonder dat hij iets deed of zo. Hij neemt nu betablokkers en het gaat goed.


Sweety2008

Nog geen lid!

Meld je dan nu aan als CTWT lid.

Of registreer je als vriend van de vereniging, en doe actief mee op ons forum

Registeer als vriend van de vereniging