App om hoofdletsel tijdig te signaleren

Topic gesloten, alleen lezen

2 berichten

App om hoofdletsel tijdig te signaleren

door: Bas op 2014-04-10 12:52:02

http://www.veiligheid.nl/nieuws/veiligheidnl-lanceert-app-om-hoofdletsel-tijdens-sporten-tijdig-te-signaleren

[]Ieder jaar lopen 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan belanden er 14.000 op een Spoedeisende Hulp-afdeling. Bij 14% is het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis nodig is en naar schatting overlijden er jaarlijks rond de zes sporters aan een hoofdblessure. VeiligheidNL lanceert met haar partners vandaag de gratis app ‘Hoofdletsel Sport’. Met deze app kun je hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten tijdig signaleren. Bovendien geeft de app heldere adviezen om ernstiger gevolgen te voorkomen.

Hersenletsel vaak onderschat
Uit onderzoek* blijkt dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen slachtoffers naast een langzaam herstelproces hun leven lang lichamelijke en psychische problemen houden. Voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovolle sporten en sporten waar de ernstigste hoofdletsels voorkomen.

Tijdig signaleren
Met deze app willen VeiligheidNL en haar partners ervoor zorgen dat sporters, sportkader en toeschouwers bij hoofdletsel snel kunnen inschatten hoe ernstig het letsel is, of het verantwoord is om iemand door te laten sporten en of het nodig is om medische hulp in te schakelen. De app is er voor iedereen ‘langs de lijn’: trainers, coaches, instructeurs, scheidsrechters, verzorgers, ouders van sportende kinderen, docenten van een sportopleiding, alsook voor sporters die in verenigingsverband of individueel en ongeorganiseerd hun sporten beoefenen.

Over de app
In de Hoofdletsel Sport app helpen lijstjes en testjes fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter met de juiste vragen te controleren. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties, tot en met het direct bellen van 112. Ook is er een archief aanwezig voor het opslaan van meerdere adviezen. Een locatiezoeker met routeplanner leidt gebruikers naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost of Spoedeisende Hulp-afdeling, die je ook automatisch kunt bellen. Gebruikers van de app kunnen bovendien de testresultaten eenvoudig delen via de mail-optie. De strakke vormgeving en duidelijke iconen maken het gemakkelijk om de app te bedienen.

De app is met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en samen met partners NOC*NSF, KNVB, Hersenstichting Nederland, KNHB, Vereniging voor Sportgeneeskunde en het Nederlandse Rode Kruis ontwikkeld. De Hoofdletsel Sport app voor iOS en Android is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App store en via de Google Play store.


Bas

Nog geen lid!

Meld je dan nu aan als CTWT lid.

Of registreer je als vriend van de vereniging, en doe actief mee op ons forum

Registeer als vriend van de vereniging