Botontkalking bij wielrenners

Topic gesloten, alleen lezen

10 berichten

Nieuwe poll opvoeren

Botontkalking bij wielrenners

door: Tim op 2012-07-04 22:14:30

WIELRENNERS HEBBEN MEER KANS OP OSTEOPOROSE
Trefwoord: cycling
 
 
Maarten Tjallingii heeft de Ronde van Frankrijk na de derde etappe verlaten met een gebroken heup. Sinds de start van de Ronde is hij zelfs niet eens het eerste slachtoffer met een botbreuk. Is de oorzaak van de vele botbreuken bij wielrenners puur gelegen in de hoge snelheden waarmee ze tegen het asfalt smakken of is er meer aan de hand? Bij wielrenners blijkt de botdichtheid (bone mineral density of BMD) lager te zijn dan bij niet-wielrennende leeftijdsgenoten. Deze groep sporters heeft daarom een grotere kans op het ontwikkelen van osteoporose. Overigens, de relatie tussen een lage BMD en botbreuken is niet bekend.
 
Tot ongeveer het 20e levensjaar vindt de grootste stijging van de BMD plaats. Hoe hoger de BMD, hoe sterker de botten. Tussen het 20e en ongeveer het 40e tot 50e levensjaar blijft de BMD gelijk bij het regelmatig belasten van de botten en het innemen van voldoende calcium. Ongeveer rond het 40e en 50e levensjaar gaat de BMD afnemen. Mensen waarbij de BMD niet zo hoog is, krijgen door deze afname eerder te maken met osteoporose en botbreuken.
Voor de BMD zijn 2 factoren erg belangrijk; belasting van de botten en voldoende calciuminname. Botten worden belast door lopen, hardlopen, springen en onderbelast bij een gebrek aan zwaartekracht (André Kuipers). Iedere keer dat het lichaam contact maakt met de grond, worden de botten belast. Bij wielrennen ontbreekt deze belasting omdat een wielrenner op de fiets zit. Daarnaast wordt veel calcium aan het lichaam van een wielrenner onttrokken omdat er veel calcium in zweet zit. Tijdens lange ritten wordt veel en gedurende lange tijd gezweet waardoor er bij wielrenners sneller een tekort aan calcium ontstaat.
 
Wielrenners hebben door het ontbreken van botbelasting en een tekort aan calcium een verhoogde kans op een lage BMD [1-6]. Vooral de BMD van de lage rugwervels, de heup en de hals van het dijbeen (collum femoris) nemen af bij wielrenners.
Een lagere BMD doet zich voor bij zowel jonge als oudere wielrenners. Bij 18-jarige wielrenners zijn BMD gevonden die tot wel 24,5% minder waren dan de BMD van leeftijdsgenoten die op recreatief niveau deelnamen aan teamsporten zoals rugby, handbal en voetbal [5]. Hierbij moet wel opgemerkt worden door het uitvoeren van sporten zoals rugby, handbal en voetbal BMD extra gestimuleerd wordt. De botten worden immers belast. Echter, de BMD van topwielrenners is soms ook minder dan de BMD van niet-sportende mensen [4,6]. Bij wielrenners van gemiddeld 50 jaar met minimaal 10 jaar wielrenervaring, werd bij 90% een te lage BMD of zelfs osteoporose geconstateerd [4]. Leeftijdsgenoten die niet sporten bleken in 61% van de gevallen een te lage BMD of osteoporose te hebben. Overigens is de BMD van fietsers die veel bergetappes fietsen is hoger dan de BMD van wielrenners die dit niet doen [2,6].
 
Tips om de BMD te bevorderen zijn:
- Zorg voor belasting op de botten [1,4,6]. Dit kan door lopen, hardlopen krachttraining, of ander soortgelijke 
oefeningen te doen. Vooral bij jongeren is dit belangrijk omdat zij nog in de opbouwfase van de BMD zitten.
- Zorg voor voldoende calciuminname op het juiste moment (tijdens de inspanning) [2,4]. Stem de inname af met een arts.
   Hoeveel men moet innemen hangt namelijk af van leeftijd en de hoeveelheid training.
- Rook niet en drink niet meer dan 2 alcoholische dranken per dag. Roken en alcohol dragen bij 
aan het verminderen van de BMD [4].
 
Sommige wetenschappers zijn voorstanders van het screenen van de BMD van wielrenners [2,4]. Op die manier kan snel een behandelplan worden gemaakt als de BMD laag blijkt te zijn. Hiervoor is wel een speciale scanner nodig waar ook kosten aan verbonden zijn.
Het risico op verminderde BMD geldt overigens niet alleen voor wielrenners. Ook zwemmers belasten hun botten niet in het water en hebben vermoedelijk daardoor ook lagere BMD waarden!
 
S. (Susan) Vrijkotte
 
__________
[1]Nagle KB, Brooks MA (2011) A systematic review of bone health in cyclists. Sports Health, 3: 235-243.
[2]Beatty T, Webner D, Collina SJ (2010) Bone density in competitive cyclists. Curr. Sports Med. Rep., 9: 352-355.
[3]Campion F, Nevill AM, Karlsson MK, Lounana J, Shabani M, Fardellone P, Medelli J (2010) Bone status in professional cyclists. Int. J. Sports Med., 31: 511-515.
[4]Nichols JF, Rauh MJ (2011) Longitudinal changes in bone mineral density in male master cyclists and nonathletes. J. Strength Cond. Res., 25: 727-734.
[5]Olmedillas H, González-Agüero A, Moreno LA, Casajús JA, Vicente-Rodríguez G (2011) Bone related health status in adolescent cyclists. PLoS ONE 6: e24841. Doi:10.1371/journal.pone.0024841.
[6]Guillaume G, Chappard D, Audran M (2012) Evaluation of the bone status in high-level cyclists. J. Clin. Densitom., 15: 103-107.

Nieuwe poll opvoeren

Botontkalking bij wielrenners

door: gugi100 op 2012-07-07 09:20:14

Dank voor het onder de aandacht brengen van dit bericht.

Mmmmm dus voortaan ook een avondwandelingetje inplannen. Dit is eigenlijk sowiso niet verkeerd.

Gr GJ

Nieuwe poll opvoeren

Botontkalking bij wielrenners

door: El Escalador op 2012-07-07 09:47:26

[="gugi100"]
Mmmmm dus voortaan ook een avondwandelingetje inplannen.
Als ik het stuk van Tim goed lees, lijkt het me verstandiger om je calciuminname te verhogen (indien nodig), want ik denk dat de botbelasting van een wielrenner nog altijd veel groter is dan de meerderheid van mensen die helemaal niet aan sport doet, en die hier blijkbaar toch minder last hebben van botontkalking.

Eind november 2011 zijn er i.v.m. klachten röntgenfoto's gemaakt van mijn rug en bekken. Een van de conclusies van de radioloog was toen 'verminderde kalkhoudendheid van het skelet'. Maar mijn fysiotherapeut zei, dat je dit nooit kunt zeggen op basis van röntgenfoto's :-?

Nieuwe poll opvoeren

El Escalador

Botontkalking bij wielrenners

door: Jan Willem op 2012-07-07 10:04:46

en veel hm's maken!

Nieuwe poll opvoeren

Jan Willem

Botontkalking bij wielrenners

door: gugi100 op 2012-07-07 10:20:38

(extra) inname van calcium is inderdaad waarschijnlijk effectiever tegen botontkalking.
Maar toch in de periodes dat ik veel fiets probeer toch ook bewust elke avond een halfuurtje te wandelen. Ik heb het idee dat dat heel gezond is om je lichaam ook te gebruiken op de manier waarvoor het eigenlijk bedoeld is, gewoon lopen.

Gr GJ

Nieuwe poll opvoeren

Botontkalking bij wielrenners

door: Geer op 2012-07-07 11:56:05

Volgens mij moet je nog al wat uren maken, om hier last van te krijgen...

Nieuwe poll opvoeren

Botontkalking bij wielrenners

door: p_litespeed op 2012-07-07 12:03:49

[="El Escalador"]
Een van de conclusies van de radioloog was toen 'verminderde kalkhoudendheid van het skelet'. Maar mijn fysiotherapeut zei, dat je dit nooit kunt zeggen op basis van röntgenfoto's :-?
Kun je alleen zien als de aantasting behoorlijk groot is. Het is niet de methode om dit vast te stellen in ieder geval en er dient verder onderzoek plaats te vinden.

Nieuwe poll opvoeren

p_litespeed

Botontkalking bij wielrenners

door: gugi100 op 2012-07-09 21:32:28

[="Geer"]
Volgens mij moet je nog al wat uren maken, om hier last van te krijgen...
Ik denk dat er hier genoeg zijn die uren betreft wel kanidaat zijn.

Gr GJ

Nieuwe poll opvoeren

Botontkalking bij wielrenners

door: swollenaer op 2012-07-09 21:46:20

Voordat er allerlei wilde verhalen worden geplaatst over oorzaken én oplossingen is het misschien aan te raden om zich eerst eens te verdiepen in het verschijnsel "osteoporose" oftewel botontkalking.

Nieuwe poll opvoeren

swollenaer

Nog geen lid!

Meld je dan nu aan als CTWT lid.

Of registreer je als vriend van de vereniging, en doe actief mee op ons forum

Registeer als vriend van de vereniging